Psi i promjena vremena

Jeste li primjetli da vam je pas “čudniji” kada se dešavaju promjene vremena? Možda je usporen, možda mu se ne da, možda čak ima i proljev ili napad gastritisa, a čini vam se i sporiji u šetnji?

Dugo smo vremena istraživali kako, pogotovo nagla, promjena vremena utječe na naše pse, na pse naših kupaca (točno znamo kada se vrijeme naglo promijeni da će porasti prodaja gastrointestinal hrane), pa ćemo navesti samo nekoliko primjera i podsjetnika:

Promjena vremena može utjecati na ponašanje i zdravlje pasa na različite načine.

1. Toplina – Ne podnose svi psi jednako visoke temperature pa može doći do iscrpljenosti, dehidracije, toplotnog udara ili opeklina na šapama ako se dugo zadržavaju na sunčanom mjestu. Zato je važno izbjegavati dugotrajne šetnje tijekom najtoplijeg dijela dana i osigurati im dovoljno svježe vode i hladnog mjesta za odmor. Šape je potrebno namazati balzamom za šape, osjetljivije njuškice također, a u prodaji danas postoje i kreme protiv opeklina kod pasa! Nama se je najpraktičnijim pokazao rashladni prsluk, koji jednako dobro hladi i kratkodlake i dugodlake pse.

2. Hladnoća – Temperature ispod nule također mogu naštetiti zdravlju pasa, osobito onih malih i kratkodlakih. Mogu se prehladiti, dobiti hipotermiju ili zamrzavanje šapa ako se ne zaštite na primjeren način, kao što su odjeća i zaštitne čizme za pse u ekstremnijim zimama ili planinama. Mazanje šapica balzamom za šape, također je neizostavni dio osnovne higijene u to doba godine.

3. Kiša i vjetar – Mnogi psi ne vole kišu i vjetar jer su mokri, blatni, te sjećaju nelagodu. To može utjecati na njihovo raspoloženje i ponašanje, pa je važno osigurati im suho i toplo mjesto za boravak tijekom ovakvih vremenskih uvjeta. Naravno, neki vlasnici pasa tome doskoče na način da osiguraju psu kabanicu, ali onakvu ispod koje pas neće ostati mokar, te koja će zaštititi sve važne zglobova pasa.

4. Promjene tlaka zraka – nama “omiljena” promjena. Promjene atmosferskog tlaka mogu utjecati na raspoloženje i osjetljivost pasa na bolove. Psi koji imaju problema s artritisom ili drugim bolnim stanjima mogu osjetiti veću bol tijekom promjena tlaka zraka. Psi koji imaju gastritis tada će biti turbo osjetljivi, pa možete očekivati proljev ili povraćanje (ponekad oboje). Različiti dodaci prehrani, kao Digest, znatno nam olakšavaju ove situacije. Vethealt ulje nam se i u ovim slučajevima pokazalo kao odlična solucija za sve pse koji trpe bilo kakvu vrstu bolova.

5. Smanjenje aktivnosti – Kada je vrijeme loše, mnogi vlasnici pasa smanjuju šetnje i aktivnosti sa svojim ljubimcima, što može dovesti do umanjene fizičke aktivnosti i mogućih problema s težinom kod pasa. Pogotovo ako tu neaktivnost nastavite prakticirati i dalje, jer “ne mora pas ići šetati”. O debljini i problemima s debljinom, posvetit ćemo se u nekim od sljedećih tekstova. (ne, nije slatko, okruglo je i potencijalno opasno za vašeg psa).

Zbog svega toga, izuzetno je važno ponašati se s psom primjereno vremenskim (ne)prilikama i prilagoditi aktivnosti psu.