Barf

Vrijeme, prije 14 godina. Pas: Generalni direktor, zvan Uni. Obiteljski razmaženko. Ponuda hrane za pse na tržištu, prilično otužna, pogotovo za one vlasnike pasa koji bi rado hranili pse hranom za pse, a ne hranom za svinje, kokice i konje.

Kupili jednu hranu, drugu hranu, treću hranu. U jednoj renomiranoj vreći hrane pronašli umetnuto pismo, pisano rukom. Nemamo na žalost više to pismo, ali znamo da smo kontaktirali uvoznika koji nam nije znao objasniti kako se pismo našlo u vreći hrane.

Generalni malo jede, malo ne jede. Više smo vreća hrane poklonili azilima nego što je Uni pojeo do kraja. Nije ni pas bedast 😊

I jedan dan, dolazi prijateljica kod nas i nosi neko meso. I kaže, ajde ti to daj Uniju. Pa kako, sirovo?! Idem skuhati, prva pomisao koja mi je prošla glavom.

Ne, ona će s osmjehom, samo mu tako iz vrećice to izbaci u posudu, malo rasporedi po zdjelici i serviraj.

Otvaram tu vrećicu, momentalno mi se želudac našao u nosu. Serviram psu, a pas poludi od sreće. Nisam do kraja niti spustila posudicu, ista je bila prazna, s pogledom „daj mi još“.

Rekoh, da, ok, on inače nije neki gurman i ne voli baš jesti (nije niti poslastice volio), vjerojatno niti ovo neće biti dugog vijeka. A kakvo ti je to meso?

Goveđe tripice.

Ok, bilo je jasnije zašto mi je želudac bio u nosu 😊.

Uni je imao godinu dana kada je prešao na BARF hranu. Govedina, goveđe tripice. Dnevni unos 2-3% tjelesne težine psa. Konačno je počeo i na kilaži dobivati. Ponekad smo ga hranili na balkonu, pa je i susjed dva kada ispod nas znao kada Uni jede 😊.

I nakon toga je sve krenulo. Otvaranje Pet shopa Šape, jedan BARF, drugi BARF, treći, četvrti. Istraživanja tržišta i što nam tržište nudi, vlastita testiranja BARFA, dugački razgovori s dobavljačima koji su se kleli da nikada neće uvrstiti BARF u svoju ponudu, da nije prirodno da pas jede meso, da to nije zdravo. I, s druge strane, sve veći broj pasa koji jede BARF.

Psi koji su ozdravili kada su prešli na BARF, psi koji su se prestali gristi, svrbiti, kojima se oporavila koža, koji su izgradili mišićnu masu, kojima su se prestale puniti analne žlijezde, koji imaju sjajnu dlaku i koji su dan danas zdravi psi.

Kada je došao Donner (nekada Stažista, danas Voditelj svježine 😊 ), odmah smo ga stavili na BARF. Zato jer je došao pothranjen, s lošim prehrambenim navikama, s lošim stanjem crijevne flore. I odmah pljuska posred lica, Donner nije na prvu prihvatio BARF. Nikako srediti stolicu, a bili smo uvjereni da ćemo BARFOM to odmah napraviti. Daj konja, daj zeca, evo prepelice, malo govedine, nema što nismo probali. Tu smo se onda poigrali Four Leaf Rover proizvodima, da prvo crijevnu floru dovedemo u red. Pa smo ga stavili na dehidriranu hranu, pa tek nakon godinu dana na BARF.

I kada nas pitate, koja je naša preporuka za hranu, nikada nećemo reći „taj i taj brand hrane“. Ne. Nije naš stil. Uvijek ćemo reći da je naša NULTA preporuka BARF. Provjeren, onaj koji je proizveden kod pouzdanog proizvođača, koji je testiran i koji je napravljen od namirnica za ljudsku upotrebu. Rado ćemo vam objasniti razliku između pray modela hranjenja i ostalih modela BARF prehrane, reći ćemo vam kakvo je koje meso, zašto piletina nije bauk i zašto, ipak, prema istraživanjima, piletina nije alergen broj 1 u svijetu pasa (znate li koje meso to jest?).

Objasnit ćemo vam zašto vjerujemo da psi nisu svinjice, kunići ili konji, objasnit ćemo vam koje kosti smijete dati psu da žvače i zašto SIROVI pureći ili pačji vratovi nisu opasni za naše pse. I zašto je ok dati psu sušene poslastice od jelenjeg mesa ili zečje uši ili konjsku kožu. I ako želite sami slagati BARF obroke svojim psima, pomoći ćemo vam koliko god znamo.

Na BARFU su svi naši psi u Šapama, osim, na žalost, Generalnog. On je prestao BARF jesti prije 4 godine, kada je autoimuna bolest napravila krš i lom i BARF više ne može probavljati. No, prošvercamo mu žlicu, dvije, Donnerovog BARFA u njegove kuglice, pa sreći nema kraja.

Budite kritični prema hrani kojom hranite svoje pse. Budite kritični prema deklaracijama, čitajte ih. Ispitujte. Istražujte. I – krenite sa sirovim!