Zima je prekrasno godišnje doba. Zamišljamo prekrasne šetnje šumom koja je pokrivena snijegom, psa koji trči kroz snijeg i već u sljedećem trenutku – sebe kako nosimo tog istog psa kroz šumu jer mu se na noge nakupilo toliko snijega da više nije mogao korak napraviti.

Snijeg, susnježica, ledena kiša, led i vjetar, puno je vremenskih uvjeta koji nose svoje izazove kada je briga o našim psima u pitanju.

Donosimo nekoliko osnovnih stvari koje možete učiniti kako bi vam život bio lakši, kako bi psi bili zdraviji i kako bi vam zima bila prekrasna.

  1. Za vrijeme velikog nevremena ostanite u kući, a psima koji inače nisu u kući, osigurajte sigurno, toplo, te suho mjesto.

Jasno nam je da nisu svi psi u kući, no smatramo da i oni psi koji su na dvorištu zaslužuju toplo, suho i sigurno mjesto. Ukoliko vaš pas ne želi ući u kuću, molimo vas da mu osigurate sigurno, suho i toplo mjesto za boravak tokom zimskih dana, pogotovo tokom nevremena. Pratite vremenske prognoze, te pokušajte šetnje organizirati na način da izbjegnete nevrijeme.

  1. Ograničite vrijeme koje vaš pas provodi vani tokom velikih zima

Da, pas može dobiti ozebline, pogotovo na ušima, šapama, te vrhu repa. Najočitiji znakovi ozeblina su bijela ili plava boja kože na tim dijelovima. Obratite pažnju na to. To se pogotovo odnosi na pse koji su dugo vani, a nisu ni na koji način aktivni. Ukoliko uočite ozebline na svom psu, utoplite psa, te kontaktirajte svog veterinara.

  1. Psima je potrebno vrijeme da se prilagode niskim temepraturama

Zime su ćudljive. Godišnja doba sa sve manje čistih prijelaza, zime koje počinju, kalendarski, dosta kasno. Neuobičajena linjanja usred zime koja i nije zima, i onda, odjedom, temperatura pada za čak 20 stupnjeva i odjednom imamo zimu. Dopustite psu da se privikne na takve promjene temepratura. Neka šetnje budu sukladne vremenskim uvjetima. Ukoliko je jako hladno, neka traju kraće, a budu češće. Postoji puno aktivnosti koje možemo raditi kod kuće sa svojim psima kako bismo ih mentalno stimulirali i kako im ne bi bilo dosadno. Igrajte se, istražujte, koristite interaktivne igračke.

  1. Šišanje pasa po zimi

Često pitanje. Smijem li ga šišati po zimi? Smijem li ga kupati po zimi? Odgovor je da – na oba pitanja. Psi koji se i inače šišaju ili trimaju, zadržat će raspored svog uređivanja i tokom zime. Možda će se dlaka ostaviti nešto dužom, ali će se svakako i dalje nastaviti uređivati. Zapetljana dlaka nikako neće pomoći psu da mu bude toplije, niti će mu omogućiti bolje kretanje.

  1. A što ćemo s kaputićem za psa?

Vjerojatno se najveće rasprave vode upravo oko ovog pitanja. I dok su jedni zagovornici, drugi protivnici, činjenica jest da je neke pse potrebno dodatno utopliti na izuzetno niskim temepraturama. To su prije svega psi koji nemaju „duplu dlaku“, psi koji su stari i bolesni, ili pak, psi kojima je naprosto hladno. Vjerujte, vidjet ćete da je psu hladno. Psi danas žive u uvjetima znatno drugačijima nego prije 30 godina, zime su drugačije, psi su drugačiji. Kaputić je sasvim u redu da utopli psa. No, i tu valja biti oprezan. Izabrati onaj kaputić koji će dopustiti psu da se nesmetano kreće, da koža diše ispod tog kaputića, koji neće navlačiti vlagu na sebe i učiniti dodatnu štetu psu. Na tržištu se nudi doista širok spektar kaputića za pse i sigurni smo da ćete biti u mogućnosti izabrati najbolji za svog psa.

  1. A cipelice? Čarapice? Kape i rukavice?

Kad smo već kod odjeće i obuće, da, postoje i cipele za pse, postoje čarape, kape, nazuvci za šape. Za cipelice i čarape se najčešće odlučujemo kod povreda šapa ili kod starih pasa koji već imaju neke promjene na šapama koje im onemogućavaju kretanje. Isto tako, za cipelice i čarapice će se odlučiti planinari, spasioci, psi koji se kreću u uvjetima gdje je lako moguća ozlijeda šapa. U gradskim uvjetima to nije nužno potrebno. Ne valja pretjerivati. Sigurni smo da najbolje poznajete svoje pse. I da ćete izabrati ono što im je doista potrebno i što će im olakšati život u zimskim uvjetima. Pazite i na dlaku koja je na šapama. Ukoliko je potrebno, podšišajte dlake na šapama kako se ne bi stvarale grude i kako im ne bi otežavale šetnje. Gradske ulice premazane su tvarima za odleđivanje, poput natrijevog klorida (kamene soli) i kalcijevog klorida, koji čine pločnike sigurnima za pješake, ali mogu oštetiti jastučiće šapa. Obavezno očistite šape svog psa. Koristite toplu vodu i pazite da dosegnete mjesta između prstiju i jastučića. Neki će psi trebati i balzam za šape koji možete nanijeti na šape prije šetnje, te nakon šetnje.

  1. Uzmite u obzir dob svog psa

Stariji psi će nešto teže regulirati svoju tjelesnu temepraturu, pa će im i duže vremena biti potrebno za prilagodbu na minuse u zraku. Budite obazrivi prema njima. Nema smisla da forsirate dugotrajne šetnje koje će im biti nelagodne ili u kojima se neće osjećati dobro. Najbolje poznajete svog psa. Učinite mu šetnju ugodnom, ma koliko kratko trajala. Ionako će uskoro proljeće koje će mu biti puno ugodnije za boravak vani.

I  za kraj, par općenitih savjeta:

Izbjegavajte  zaleđena jezera

Priče o spašenim psima iz zaleđenih jezera su najčešće one sa sretnim završetkom. No, na žalost, čujemo i one druge priče. One koje nisu imale sretan završetak. Ne dozvolite svojim psima hod po zaleđenim jezerima.

Čuvajte pse od antifriza

Već mala žličica antifriza može uzrokovati zatajenje bubrega. Budite oprezni na znakove da je vaš pas progutao nešto od toga, što uključuje slinjenje, povraćanje, napadaje, pretjeranu žeđ, dahtanje, letargiju. Ako mislite da je vaš pas progutao antifriz, važno je otići veterinaru ili hitnoj veterinarskoj službi što je prije moguće.

Nabrojali smo samo neke od situacija koje se mogu dogoditi tokom zime. No, zima je isto tako vrijeme za nove avanture, super izlete i odličnu zabavu!

Želimo vam lijepu, zaigranu i sretnu zimu!