PUTOVANJE S PSOM

Sigurno vam je poznata situacija kad se spremate na put, a vaš se genijalac instalirao ispred ulaznih vrata ili direktno u vašu putnu torbu. Nama se to redovito dešava, pa, kao da naslute da ćemo kroz koji dan krenuti s pakiranjem, postanu puno oprezniji, više nas motre i češće prate kroz stan. Ne bismo li ih slučajno zaboravili!

Putovanje s psom

Putovanje s psom može biti zabavno, no, mnogima je noćna mora. U Hrvatskoj najčešće s psom putujemo automobilom, no, isto tako, to putovanje zna biti i previše „opušteno“. Uz pomisao, ma ništa nam se neće desiti, nismo jednom čuli za nesreće nakon kojih je pas pobjegao iz automobila, nestao, ili je smrtno nastradao. Kako bismo vaše putovanje učinili što je moguće sigurnijim i jednostavnijim, donosimo par savjeta za pripremu putovanja i samo putovanje.

 

  1. Istražite gdje putujete – osim dobrih mjesta za izlazak, istražite gdje vam je najbliža veterinarska ambulanta, najbliži pet shop i najbliže mjesto gdje ćete nesmetano moći prošetati svoga psa.
  2. Ponesite zdravstvenu knjižicu svoga psa, te prije samog puta, pogotovo ako duže traje, posjetite veterinara i provjerite s njim trebate li što dodatno ponijeti od lijekova za svog psa. Torbica s osnovnom prvom pomoći nije loša ideja za duža putovanja.
  3. Pas mora biti osiguran tokom vožnje. To možete učiniti adekvatnom oprsnicom i pojasom za vezanje ili smještajem psa u adekvatan box ili, za manje pse, košaru. Adekvatan box znači da pas u njemu normalno može ustati, protegnuti se i uspraviti.
  4. Presvlake za sjedala su sjajna stvar jer čuvaju naš automobil čistim i urednim. Odaberite kvalitetnu presvlaku koju ćete lako namjestiti na željenu poziciju, te koja se neće savijati ispod težine i kretanja psa na njoj.
  5. Koristite sjenila za prozore. Sjenila sprečavaju direktnu sunčevu svjetlost koja može dodatno zagrijati psa koji se u skučenom prostoru neće moći pomaknuti u hladovinu. Uz sjenila za prozore, koristite i zaštitu za vrata, kako bi auto ostao očuvan.
  6. Pokušajte pomoći svom psu da se opusti. Nema ništa gore od putovanja sa zabrinutim psom. Učinite sve što je potrebno kako bi vaš pas bio sretan, zadovoljan i udobno smješten u vašem automobilu. U tome vam mogu pomoći razni prirodni pripravci koji su namijenjeni opuštanju pasa u stresnim situacijama. Ukoliko je psu mučno tokom vožnje, prije puta posjetite svog veterinara i savjetujte se s njim.
  7. Tokom putovanja osigurajte nekoliko stajanja kako biste psu ponudili vodu i prošetali ga kratko. Budite oprezni s mjestima za stajanje, nemojte stajati uz vrlo prometne ceste kako se pas ne bi uplašio, te kako ne bi došlo do nesreće.
  8. Ponesite psu njegovu hranu, opremu i sve što mu je potrebno, te što inače koristi. Ne zaboravite terapije, ako je pas na nekim lijekovima. Godišnji odmor nije mjesto gdje ćemo raditi promjene bilo kakve vrste, jer, već sama promjena klime, prostora i potencijalno, ljudi, kojima je vaš pas okružen, znači određenu razinu stresa za psa.
  9. Ukoliko putujete na more, jezeru, rijeku, te se vaš pas voli kupati – omogućite mu to. No, ne pretjerujte, te pazite da ne smetate gostima na plaži. Ukoliko ste na brodu s psom, ne zaboravite staviti na psa prsluk za plivanje. Tokom vrućih dana, psu obucite rashladni prsluk koji će uvijek biti mokar i koji će hladiti psa.
  10. I za kraj, pokušajte se držati rutina koje imate sa svojim psima i na godišnjem odmoru.

Uživajte na odmoru s vašim kućnim ljubimcima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)